Gyümölcsök élettani hatása

ALMA


Az alma A,C,E vitaminok, ásványi anyagok, béta-karotin illetve antioxidánst tartalmaz. Ezáltal sejtvédő hatással rendelkezik. Sav és magas pektin tartalma segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Frissítő hatású. Elősegíti az emésztést. Erősíti a bélnyálkahártyát. Gyógyítja a hasmenést.Szabályozza a bélműködést. Pektin tartalmának köszönhetően gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását.


BODZA


A virágzat flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, illóolajokat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavakat, C, A vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat. Meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. Kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra, reumás bántalmakra és lázcsillapításra is.


CITROM


Magas C-vitamin-tartalmán túl bioflavont és germániumot is tartalmaz, melyek vértisztító hatásúak. A legértékesebb méregtelenítő, és méregoldó hatású gyümölcs. Megfázásos betegségek megelőzésében, gyógyításában fontos szerepet játszik.


CSIPKEBOGYÓ


Gyakran használják megfázásra, lázra, felső légúti panaszokra ajánlott keverékek részeként. Fáradtság, kimerültség esetén is jótékony hatású, valamint segíthet a szédülés és a fejfájás kezelésében. A csipkebogyó magas C-vitamin tartalma miatt alkalmas a C-vitamin hiánya miatt kialakult betegségek megelőzésére, kezelésére. A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns vegyületekkel (karotinoidok, flavonoidok), így ezek hatása fokozottan érvényesül az oxidatív stressz elleni védelemben. A belőle készült szörpöt szíverősítő szerként is ismerik a népgyógyászatban.
Szintén magas C-vitamin tartalma miatt immunerősítő, roboráló hatású, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. Erősíti a vérerek falát, szilárdítja, rugalmassá teszi a kötőszövetet, visszaadja a bőr feszességét. A csipkebogyót előszeretettel alkalmazzák a húgyhólyag hurutos megbetegedésiben, illetve annak megelőzésében. Emésztési problémák estén is jótékony hatású.


EPER


Nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, valamint A és C vitamint. kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort. Segíti az immunrendszert, véd a szív és érrendszeri betegségekkel szemben. Rendszeres fogyasztása az arcbőrt tisztán tartja, epres arcpakolásokkal csökkenthető a ráncok kialakulása.


FEHÉR SZŐLŐ


Nagy mennyiségben fordulnak elő benne antocianinok, ellágsav, flavonoidok, kvercetin, pektin, illetve resveratrol.A szőlőszemek, melyek fitovegyületeket tartalmaznak, csökkentik a stroke, a rák, illetve a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. A mazsoláról, a szőlőléről, valamint a vörösborról is kimutatták, hogy sok betegséggel szemben nyújtanak védelmet. Gátolja a daganatos sejtek szaporodását, védi a tüdőt a környezetben lévő méreganyagokkal szemben, enyhíti a légúti megbetegedések okozta panaszokat.


FEKETERIBIZLI


Számos vitamint tartalmaz: E, B, C,A vitamin elő vitaminját a Béta Karotint. Jelentős mértékben tartalmaz káliumot, vasat és nátriumot. Ismert lázcsökkentő, izzasztó hatása. Reumás, köszvényes betegségekre is ajánlják.


KÉKSZŐLŐ


Gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban, melyek a szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthatnak a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Csökkenti a vérrögképződés veszélyét.


Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.

LIME


Beltartalmi értékei nagyon hasonlóak a citromhoz, ezért élettani hatásai is hasonlóak. Az íze kellemesebb lágyab. A lime C-, valamin B1- és B2-vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, vas és kálium található meg benne.


MANDARIN


Baktériumölő, emésztést elősegítő és C-vitamin tartalma révén jótékony hatású meghűlés ellen. A benne levő bioflavonok elősegítik az érrendszer helyes működését és megelőzhetik a szívműködés zavarait.


MÁLNA


Nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, káliumot, kalciumot és foszfort. Vértisztító, csökkenti a magas vérnyomást, a vércukor szintet, segít megszüntetni a menstruációs zavarokat.


MEGGY


Nagy mennyiségben tartalmaz A, C és B vitaminokat, valamint szelént, kálciumot, káliumot, vasat és magnéziumot. Elősegíti a vese és a máj működését, jótékony hatással van a hormonháztartásra, valamint vírusölő és vértisztító hatású.


NARANCS


Antioxidáns tartalma magas, és sokféle vitamint tartalmaz: C, A, B. Kálim-,kalcium- és magnéziumtartalma erősíti az immunrendszert. Gyomorerősítő, étvágynövelő és vértisztító hatású gyümölcs.